WTF Collection
Dobrodošli na TkoPitaNeSkita.com

Tko pita ne skita!?
Facebook PageKoji je torrent najpouzdaniji?

+3 glasova
Koji je torrent najpouzdaniji,brži,tj. sigurniji?
pitano prije 9 godina u Internet od danchy 25 (350 glasova)

3 Odgovora

–1 glas
možda BIT COMET?
odgovoreno prije 9 godina od igi21 (2,490 glasova)
+1 glas

Kada govorite o brzini torenta potrebno je definirati što je vama predstavlja kada kažete torrent. Znači postoje torrent programi koji omogućuju skidanje sadržaja sa intereta, postoje torrent stranice sa kojih skidamo torrent fileove sa nastavkom (ekstenzijom) *.torrent i postoje sami torrent fileovi.

Zato kada pitaš koji je najbrži torrent ne zna se na što zapravo misliš. Program, stranica ili pojedini dokument kojeg skidaš.

Brzina.

Brzina ne ovisi od programa kojeg koristimo već od broju korisnika koji seedaju (seeders - korisnici koje jednako kao vi skidaju torrent dokument te dijele onaj postotak dokumenta koji su skinuli) sami dokument. Također može ovisiti i od stranice sa koje ste skinuli torrent file zato što neke privatne torrent stranice zakupljuju posebne servere koji glume seedere  te samim time povećavaju brzinu vašeg skidanja. To uglavnom rade zato da bi privukli više korisnika , jer kad netko kaže "skini si to sa te i te stranica tamo ide punom brzinom" , što je recimo primjer sa iptorrents.org onda možemo primijetiti da po pojedinom torrentu i nema tako puno seedera ali je brzina velika, a razlog tome je što koriste posebne servere za dijeljenje dokumenata koji ubrzavaju naš download.

Sigurnost.

Što se tiče same sigurnosti torrenta teško je definirati što je tu sigurno a što ne. 

Možda misliš; dali te mogu otkriti da skidaš ilegalan sadržaj (nisu svi torrenti ilegalni). Kada bi se recimo policija potrudila vrlo lako bi mogla otkriti tko skida dokumente sa torrenta (no nećemo u detalje jer to je njihova briga). Ali kod nas postoji to neko nepisano pravilo da ako ono što skineš ne prodaješ nitko te neće kazniti.

Možda misliš na to; koliko su sigurni dokumenti koje skidaš. E u tom veliku ulogu imaju privatni torrenti. Najme njihovi administratori uglavnom provjeravaju dokumente koje je netko postavio sa pojedinim torrentom, pa možemo zaključiti da su toorrenti sa privatnih servera sigurniji. No i javne torrent stranice mogu biti sigurne ukoliko čitamo komentare sa stranica na kojima pronalazimo torrente. Oni nam mogu dati informaciju dali je torrent ispravan ili ne. Postavljen pozitivni komentar od nekoga tko je već skinuo torrent znači da je torrent ispravan i siguran. No i u ovom slučaju ne treba vjerovati svakome. Uglavnom postoji barem više od jednog komentara za pojedini torrent pa prema zbroju više njih zaključujemo koliko je ispravan sam torrent. 

Još malo o torrentima.

Privatni torrenti.

Sa prijavom na privatne torrent stranice prihvaćate pravila stranice i pravila skidanja i dijeljenja. Privatne torrent stranice koriste posebne identifikacijske ključeve kojima mogu prepoznat koliki ste postotak nekog dokumenta skinuli odnosno podijelili sa drugima. Dijeljenje igra veliku ulogu kod privatnih torrenta te ovisno od pravila, zahtjeva da ono što ste skinuli u barem istom omjeru i vratite. Kod javnih torrent stranica nemamo takav slućaj tamo možete skinut koliko hocete a ne podjeliti baš ništa. Kao što sam napisao prednost privatnih torrenta je sigurnost ali ne uvijek i brzina. Naime naša hrvatska privatna torrent stranica torrenthr.org ne koristi spomenute servere koji ubrzavaju naš download pa ponekad znaju bit jako spori. Javne torrent stranice međusobno dijele korisnike što zapravo ubrzava proces skidanja te nam omogućuje brzi download.

Udaljeni pristup.

Ako ste veliki ljubitelj torrenta onda će te sigurno u svakom trenutku htjet provjerit dali se vaši torrenti skidaju, koliko su se skinuli itd. Za to prostoji udaljeni pristup vašem računalu direktno na vaš torrent program (ne to nije remote desktop connection) putem običnog web preglednika ili specijaliziranog programa za recimo iPhone. Za takvu vrstu korištenja potrebno je postavit opciju u vašem torrent programu otvorit poseban port 80 (http protokol ili protokol za web preglednike) do vašeg računala, prijavit se na besplatnu dyndns.org uslugu koja zamjeni vašu dinamićku IP adresu sa domenom (tipa www.markomaric.dyndns.org) te vam omogući pristup vašem torrent serveru u svakom trenutku bez razmišljanja koja je sad moja IP adresa (IP adresa se mijenja svakih 24sata od strane vašeg ISP). Također ovakav server možete kreirati i za više korisnika odjednom. Pa recimo ako dijelite vašu internet konekciju sa više korisnika odjednom možete donekle smanjiti internet promet te samu zagušenost izlaza na internet ( za takvo postavljanje potrebno je i malo poznavanje programiranja). Ako vas zanima više o udaljenom pristupu provjerite http://www.utorrent.com/documentation/webui

Moj izbor

Za torrent program bih odabrao µTorrent jer je otvorenog kod, posjeduje opciju udaljenog pristupa, razvija druge elemente usko vezane uz torrente, a vezane za sigurnost, također posjeduje hrpu dodataka za svoj program (plug-in)

Za slobodnu torrent stranicu btjunkie.org, koliko virusa i neželjenih torrenta ima na sebi toliko je dobar zbog svojeg sustava ocjenjivanja valjanosti torrenta pa bez obzira na neželjene torrente uvijek možete pronaći ispravan ako čitate komentare i gledate na pozitivne i negativne glasove. Za privatni bih odabrao torrenthr.org na kojem možete ne samo pronaći domaći sadržaj nego i kvalitetan strani.

 

Eto toliko od mene nadam se da sam pomogao.

 

odgovoreno prije 9 godina od munge83 (1,045 glasova)
hvala ti puno na odgovoru
(mislila sam konkretno na program,no kako je to dosta kompleksno područje nisam znala kako definirati pitanje)
0 glasova
Midnight torrent
odgovoreno prije 9 godina od gvvulmiha2 (540 glasova)

Slična pitanja

0 glasova
1 odgovor
–4 glasova
5 odgovora
–4 glasova
3 odgovora
pitano prije 9 godina u Ostalo od igi21 (2,490 glasova)
+3 glasova
3 odgovora
pitano prije 9 godina u Audio od danchy 25 (350 glasova)
+1 glas
1 odgovor